مدیر ایساپارس ، فناور برتر استان خراسان جنوبی در حوزه محصولات کشاورزی و مزیت دار استان شد.
در ۲۵ آذر ماه سال ۱۴۰۲ ، محسن سلیمی فرد ، مدیر سایت ایساپارس و رئیس هیات مدیره شرکت یاقوت سرخ پادیز، در پایان هفته پژوهش ، در جمع پژوهشگران برتر استان خراسان جنوبی ، بعنوان تولید کننده در حوزه محصولات برگزیده استان مورد تقدیر قرار گرفت.
محسن سلیمی فرد ، سال ها است بعنوان پژوهشگر مستقل در حوزه محصولات کشاورزی مزیت دار استان خراسان جنوبی از جمله ، زرشک و زعفران فعالیت می کند و در حوزه فناوری های بعد از برداشت محصولات زرشک و زعفران ، موفق به ساخت هد برداشت زرشک ، خشک کن هوشمند زعفران و خشک کن هوشمند زرشک شده است.
در سالی که گذشت، محسن سلیمی فرد، با بهره برداری از خشک کن اختصاصی زرشک، بمنظور بهبود نرم افزار و سامانه کنترلر هوشمند خشک کن زرشک، تولید محتوای هدفمند در سایت ایساپارس بمنظور توسعه پایگاه اطلاعاتی زرشک بیدانه قرمز ایرانی و تولید دمنوش ترکیبی آسان مصرف زرشکی با نام تجاری پرشینوش ، شایسته دریافت عنوان پژوهشگر برتر در حوزه محصولات کشاورزی مزیت دار استان خراسان جنوبی شده است.
من بعنوان نویسنده این مقاله و مدیر وب سایت ایساپارس ، بعد از دریافت این عنوان افتخار آمیز، این فرصت را غنیمت می شمرم تا بار دیگر به بیان مواضع خود در مورد محصول ارزشمند زرشک بیدانه قرمز ایرانی بپردازم.
زرشک بیدانه قرمز ایرانی ، یک محصول انحصاری ایرانی است و استان خراسان جنوبی ،تقریبا تمام تولید این ماده غذایی ارزشمند در ایران و جهان را عهده دار است. آنچه رنج آور و دردناک است، وضعیت بحرانی و نامعلوم بازار زرشک است، من همواره در هریک از تلاش های خود ، چه در ساخت دستگاه ها و چه در حوزه بازاریابی و بازارسازی محصول زرشک ، همواره بر این نکته تاکید داشته و دارم که زرشک را باید ما به مردم دنیا بشناسانیم و بعنوان یک ماده غذایی ارزشمند آن را به بازار ایران و جهان معرفی کنیم.
امروز در حوزه زرشک شاهد تغییر الگوها در حوزه ارایه محصول به بازار هستیم و برای همین است که در سال های اخیر فن آوری هایی که برای ارایه محصول تازه به بازار توسعه یافته اند.
من اولین بار در سال ۱۳۹۰ دستگاهی را برای برداشت زرشک از درخت به ثبت رساندم و از آن زمان همواره تلاش کردم تا دستگاهی کارآمد برای برداشت زرشک بسازم که این تلاش ها در سال ۹۵ به ثمر نشست و هد برداشتی که امروز از آن صحبت می کنیم ، بعنوان یک محصول صنعتی نمونه سازی شد.
اما شاید به دلیل تشخیص اشتباه در تقاضایی که هنوز شکل نگرفته بود و نیازی که زودتر از موعد تشخیص داده شد، هنوز برداشت زرشک در عمده باغ های زرشک ایران به روش های سنتی صورت می گیرد.
امروزه بخش کوچکی از تولید زرشک بیدانه قرمز استان بصورت زرشک دان شده ، توسط دستگاه هایی که توسط یکی از فناوران همین استان ساخته شده، در بسته بندی های عمدتا نیم کیلویی به بازارهای مناطق مختلف ایران عرضه می شود.
این شروع یک تغییر است، ولی به دلیل اینکه نظارت و ساماندهی بر این روند وجود ندارد، محصولات با کیفیت های متفاوت و گاهی بی کیفیت به بازار مصرف عرضه می شود.
منظور از بی کیفیت ، شامل موارد مختلفی از جمله :

- برداشت زرشک نارس و زودتر از موعد برای عرضه نوبرانه به بازار
- نبود کنترل کیفی و بهداشتی بر کارگاه های تولید زرشک دان شده
- نبود فناوری های مناسب برای ذخیره سازی و افزایش عمر انبار مانی محصول برای عرضه در تمام طول سال
ارایه محصولات بی کیفیت و نبود بازار تخصصی برای ارائه محصولات زرشکی ، سبب می شود کشاورزان محصولات خود را به دلیل فرصت کوتاهی که تا قبل از فاسد شدن محصول دارند ، با قیمت های پایین عرضه کنند و به این ترتیب ، شاهد کاهش قیمت زرشک در فصل عرضه هستیم و میزان رشد قیمت زرشک در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی بسیار کمتر بوده به نوعی که ادامه تولید محصول توسط کشاورزان را با چالش های جدی مواجه می کند.
بدون دیدگاه